Web Analytics Made Easy - Statcounter

۱۷ سال از فاجعه زلزله بم می‌گذرد؛ در همان بحبوحه بود که زمین ایرج بسطامی ـ خالق اثر «گلپونه‌ها» ـ را هم در آغوش کشید. بسطامی از شاگردان محمدرضا شجریان بود و استاد در سوگ شاگردش و برای کمک به زلزله زده‌ها، دو هفته بعد از این اتفاق دردناک، به روی صحنه رفت.

به گزارش ایسنا، امروز جمعه ـ پنجم دی ماه ـ سالروز درگذشت ایرج بسطامی است؛ مردی که نزد محمدرضا شجریان آموزش دیده بود و همان استاد خطاب به او گفته بود: «بسطامی! خداوند گوهری به تو داده و من می‌خواهم این گوهر را شکل بدهم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

شجریان بسطامی را چنین روایت کرده بود: «او شش سال شاگرد من بود. تا میانه‌ی دوره‌ی عالی هم با من کار کرد. آینده‌ی خوبی برایش پیش بینی می‌کردم. گلی بود که خیلی زود پرپر شد. افسوس که او دولت مستعجل بود. بسطامی از موسیقیدانانی بود که سال‌های سال با علاقمندی کار کرد. او دوره‌ی عالی را نیمه‌تمام گذاشت و چندین سال به دلیل مشکلاتی که داشت از هدفش عقب افتاد اما تا مشکلاتش حل شد دوباره به موسیقی بازگشت.»

بسطامی در ۴۶ سالگی بدرود حیات گفت. او در سال ۱۳۳۶ در شهرستان بم متولد شد و از سن بسیار پایین به آواز خواندن علاقه نشان داد. سال‌ها ردیف‌های آوازی را در مکتب تهران و سبک استاد عبدالله‌خان دوامی را نیز نزد عمویش یدالله بسطامی فرا گرفت و در ۲۲ سالگی به جرگه‌ شاگردان محمدرضا شجریان پیوست.

بسطامی مدت‌ها بعد در خانه‌ی شجریان با زنده‌یاد پرویز مشکاتیان (آهنگساز و نوازنده‌ی سنتور) آشنا و این آشنایی به شروع همکاری بسطامی با گروه «عارف» منجر شد.

پرویز مشکاتیان درباره‌ی آشنایی‌اش با ایرج بسطامی گفته بود: «اولین‌ بار ایرج بسطامی را در خانه‌ محمدرضا شجریان دیدم. در آن زمان ما «چاووش» را داشتیم. به‌خاطر شرایط اجتماعی آن زمان به خواننده‌های بیشتری با صدای متفاوت نیاز داشتیم. من پشت در کلاس آواز استاد شجریان نشسته بودم تا هنرجوها من را نبینند. از آنجا بود که از صدای بسطامی خیلی خوشم آمد. ایشان صدای خوبی داشتند و مثل همه آدم‌های کویرنشین آدم خیلی مهربان و خوبی بود. بعد از کلاس، مدتی با او صحبت کردم تا با نقطه نظراتش راجع به هنر و آواز و انگیزه‌ی خواندش آشنا شوم؛ ولی آنقدر ساده یافتمش که مصمم شدم تا با او یک سالی در مورد قضایای پیرامونی سوای موسیقی به گپ و گفت‌وگو بنشینم.»

حاصل آشنایی بسطامی و مشکاتیان آلبوم‌های «افشاری مرکب»، «مژده بهار»، «افق مهر» و «وطن من» بود. «افشاری مرکب» که به‌عنوان نخستین اثر بسطامی در سال ۱۳۶۸ منتشر شد، با چند شب اجرا در تالار رودکی هم همراه بود و موفقیت‌هایی را با این هنرمند که آن زمان ۳۳ ساله بود، به همراه داشت.

همکاری بعدی بسطامی سال ۱۳۷۱ با گروه «دستان» و حمید متبسم شکل گرفت که حاصل آن، انتشار آلبوم «بوی نوروز» بود. او آثار زیادی را در همکاری با حسین پرنیا، کیوان ساکت، محمدرضا درویشی و ... منتشر کرد. با این حال، معروف‌ترین اثر این هنرمند همان «گل‌پونه‌ها» است که پس از مرگش نیز شهرت بسیار پیدا کرد.

در این قسمت می‌توانید به قطعه «گلپونه‌ها» با صدای ایرج بسطامی گوش دهید:

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3



«گلپونه‌ها» تنها اثر تصویری زنده‌یاد ایرج بسطامی است که به کنسرت گروه «همایون» در دهه‌ی ۷۰ تعلق دارد.

ایرج بسطامی در سن ۴۰ سالگی به اوج فعالیت‌هایش رسید و در طول ۱۴ سال فعالیت، ۱۱ آلبوم موسیقی از خود به یادگار گذاشت. آوازهای او بیشتر بر پایه‌ی سنتور بود. با این‌ حال به‌دلیل مشکلات معیشتی، ایرج بسطامی از سال‌های پایانی دهه‌ی ۷۰ دیگر کار جدی نکرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ايرج بسطامي زلزله بم محمدرضا شجريان پرویز مشکاتیان محمدرضا شجریان ایرج بسطامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۵۱۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نصب تابلوی اتوبان ورودی اصفهان به‌نام «شهیدالقدس سرلشکر محمدرضا زاهدی»

مدیر منطقه ۱۲ شهرداری اصفهان گفت: پس از تصویب نام‌گذاری اتوبان ورودی اصفهان از سمت میدان استقلال به نام شهیدالقدس سرلشکر محمد رضا زاهدی، امروز (چهارشنبه) تابلوی این بزرگراه نصب شد.

علی اکبر رسالت در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: با توجه به طرح دوفوریتی شورای اسلامی شهر اصفهان اتوبان ورودی اصفهان از سمت میدان استقلال به نام شهید القدس سرلشکر محمدرضا زاهدی نام‌گذاری شد.

وی افزود: پس از انجام مصوبات امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ تابلوی این بزرگراه نصب شد.

کد خبر 751707

دیگر خبرها

  • لیگ یک / بهت و حسرت گیلانی‌ها در دقایق پایانی
  • نصب تابلوی اتوبان ورودی اصفهان به‌نام «شهیدالقدس سرلشکر محمدرضا زاهدی»
  • ببینید | پشت پرده مرگ رازآلود غلامرضا تختی به روایت محمدرضا طالقانی
  • گنبدکاووس در روز جمعه، پژواک صدای استان گلستان می‌شود
  • مجری پرحاشیه از صداوسیما کنار گذاشته شده؟
  • خبر جنجالی درباره همایون شجریان و سحر دولتشاهی
  • «عشق ناباور» با رهنمودهایی از محمدرضا لطفی شنیدنی شد
  • فیلم/ ماجرای ترور محمدرضا طالقانی در سالگرد حادثه ۱۱ سپتامبر
  • ماجرای ترور محمدرضا طالقانی در سالگرد حادثه ۱۱ سپتامبر
  • (ویدیو) ماجرای ترور محمدرضا طالقانی در سالگرد ۱۱ سپتامبر